World Council of Churches

A worldwide fellowship of churches seeking unity, a common witness and Christian service

You are here: Home / Press centre / News in other languages / Az egyházak kísérik útjukon a menekülteket Magyarországon

Az egyházak kísérik útjukon a menekülteket Magyarországon

Az egyházak kísérik útjukon a menekülteket Magyarországon

Bishop Dr Tamás Fabiny of the Lutheran Church in Hungary. Photo: WCC/Paul Jeffrey

30 September 2015

„Nem tudom kiverni a fejemből annak a menetnek a szívbemarkoló emlékét, amikor menekültek ezrei indultak el a Budapestről Ausztria felé, hogy átléphessék a határt a magyar kormány által rendelkezésre bocsátott buszok segítségével” – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke, a Lutheránus Világszövetség (WCC) alelnöke. Fabiny püspök a Budapestre látogató WCC-delegáció tagjaival beszélgetett.

Fabiny így nyilatkozott, „Olyan volt, mint amikor a '60-as években az Egyesült Államok számos városán végigment a Martin Luther King által vezetett menet, vagy mint amikor Dél Afrikában énekelték az apartheid ellenzői, hogy 'Isten fénye, út a sötétben' (Isten fényében menetelünk).”

Fabiny mesélt a küldöttségnek arról a féllábú emberről, aki mankóval próbált lépést tartani a többiekkel. Sokan gyerekeket vittek karjaikban vagy a hátukon. Egy szülő gyermekét egy bevásárlókosárban tolta. Mások pedig időseket vagy rokonokat cipeltek a vállukon.

Aztán rákérdezett, „Vajon milyen érzés lehet állandóan bűnbaknak lenni? El tudjuk képzelni, milyen lehet menekülés közben megszülni egy gyereket, majd öt nappal később egy vasútállomáson tölteni az éjszakát?”

Fabiny meg van győződve róla, hogy „valami megváltozott az utóbbi hetekben. Egyre többen és többen mernek tenni valamit és tesznek is, hogy kifejezzék szolidaritásukat a menekültek felé. A rosszallás és a tartózkodó hangok egyre halkabbak, a segíteni akarás pedig erősödik.”

„Hosszasan beszélhetnénk a schengeni határokról, kvótákról, regisztrációról, hot spotokról és hasonló témákról. Ezek valóban súlyos problémák, és mindenkinek megvan a saját felelőssége. Ugyanakkor bárhol is vagyunk, nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a legfontosabb dolog, hogy gyakoroljunk irgalmat!” – fejezte be Fabiny.

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Diakóniai Osztályának számos meglévő és előkészület alatti projektje van a menekültek megsegítésére és támogatására.

Buda Annamária, a MEE Diakóniai Osztályának vezetője elmondta: „Különböző területeken működünk, például az Evangélikus Diakónia a vasúton utazóknak segít, támogatjuk őket alapszükségleteikben, élelemet és vizet adunk nekik, gondoskodunk azokról a kiskorúakról, akik felnőtt nélkül érkeznek – együttműködve a szociális ellátó hálózatokkal és a lelkigondozókkal, illetve olvasnivalókat adunk a várakozóknak.”

Buda így folytatta: „Egy másik projekt részeként ruhaadományokat gyűjtünk gyerekeknek, fiataloktól fiataloknak szóló információt készítünk az iskolákban. Különböző nyelveken adunk információkat menekülteknek, krízisintervenciót végzünk. Szeretnénk megnyitni az Integráció Házát, ahol a Magyarországon maradó gyermekes menekült családoknak egy teljes évig tartó szolgáltatást nyújthatunk majd. Az integrációs program részeként főzéssel kapcsolatos programokat szervezünk, ahol menekültek és helyi közösségek asszonyai is részt vesznek.”

A MEE Diakóniai Osztálya gyógyszereket is adományoz a rászoruló menekült gyermekeknek a magyarországi Házi Gyermekorvosok Egyesülete segítségével.

Számos gyülekezet és lelkész is részt vett az önkéntes munkában Budapest legnagyobb vasútállomásain. „A Migration Aiddel együtt civil önkéntes kezdeményezések segítik a Magyarországra érkező menekülteket, a MEE kiadott egy füzetet angol, francia, illetve többek között perzsa, urdi és arab nyelven is. A füzetet a leginkább érintett vasútállomásokon osztogatják, hogy segítsenek a migránsok tájékozódásában” – mondta Buda.

A menekültek segítése nem új dolog a Magyarországi Református Egyház számára sem, hiszen Menekültmissziója közel 10 éve működik, bár az egyház úgy döntött 2015 júniusában, hogy csökkenti a fejlesztési munkákat.

Kanizsai Dóra, a Magyarországi Református Egyház Menekültmissziójának vezetője így fogalmazott: „Mindenkivel emberi méltóságát figyelembe véve kell érintkeznünk. Biztonságos helyet kell nyújtanunk, ahol megpihenhetnek és újrarendezhetik életüket egy egészen más kontextusban, mint amihez hozzászoktak. Nagyon fontos, hogy úgy érezzék, szívesen látjuk őket és van kivel kapcsolatot teremteniük. Ez a mi munkánk: támogatni és kísérni őket Magyarországon.”

A Magyar Református Szeretetszolgálat orvosi segítséget is nyújt és délutánonként gyermekprogramokat tart a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadóközpontjában. Hetente általános orvosi, nőgyógyászati és alapvető gyógyszerészeti ellátást biztosít a tábor lakóinak. Önkéntesek heti kétszer kreatív játékokat, sporteszközöket és társasjátékot hoznak a táborban élő gyermekeknek.

A Skót Szent Kolumba Gyülekezet (a Skót Misszió) Budapesten a Menekültmisszióval és a Kalunba Charity-vel közösen úgy döntött, hogy átmeneti éjjeli szállást biztosít családoknak. Aaron Stevens lelkész, a Szent Kolumba pásztora, így mutatja be egyháza tevékenységeit: „A helyzet változóban van, a kiút hirtelen lezáródott. A hideg és az eső miatt első vendégeink megázva érkeztek. Sürgős felhívást tettünk közzé a közösségi médiában száraz ruhákért, és egy órán belül a kért dolgok a templomnál voltak.”

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország legnagyobb és nemzetközileg is elismert karitatív szervezete szintén jelen van több évtizedes tapasztalatával.

Nagy nemzetközi ökumenikus szervezetek képviselői látogattak Magyarországra szeptember 25–29. között, hogy támogassák Európában és a Közel-Keleten a menekültek megsegítésére tett erőfeszítéseket. A delegáció vezetője az Egyházak Világtanácsa (EVT–WCC) főtitkára, Re. Dr Olav Fykse Tveit volt.

Marianne Ejdersten, kommunikációs igazgató, Egyházak Világtanácsa. A szöveg a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház előadásai és riportjai alapján készült.

Tveit: We need an international solution to the refugee crisis (WCC news release - szeptember 29-i híranyaghoz)

Video interviews from ecumenical delegation’s visit to Hungary

Filed under: