placeholder image

צילום: אלבין הילרט/מועצת הכנסיות העולמית

 

מועצת הכנסיות העולמית (WCC) והוועידה היהודית הבינלאומית להתייעצויות בין-דתיות (IJCIC) נועדו באופן רשמי ב-25-27 ביוני בפריז. הנושא שעמד בפרק היום במהלך הפגישה היה ״הנורמליזציה של השנאה: האתגרים הניצבים בפני יהודים ונוצרים היום.״ להלן, מזכ״ל ה-WCC, הכומר ד״ר אולאב פיקסה טווייט משתף בהרהוריו לגבי חידוש היחסים בין שתי הקבוצות.

 

 

ש: מה היה המקור לחידוש השיח בין WCC לבין ה-IJCIC?

טווייט: פגישה שנערכה בשנת 2011 בין נשיא ה- IJCICובין מזכ״ל ה- WCCסייעה בחידוש מערכת היחסים הכוללת שיח רשמי. הדבר תפס תאוצה מאוחר יותר, בשנת 2011, כאשר נציגים של ה- WCCושל ה- IJCIC נפגשו במקרה ברומא במהלך ׳אירוע אסיזי׳ שאותו ארגן האפיפיור בנדיקטוס.

ש: באיזה נושא דנו ה- WCCוה-IJCIC?

טווייט: התאספנו לצורך דיון בנושא ״נרמול השנאה: האתגרים הניצבים בפני יהודים ונוצרים היום.״ הכרנו בתפקיד שיש לנו היום בעולם, בתקופה שבה אנו וכל אחת מהקהילות שלנו מתמודדים עם אתגרים בחיי הדת בקונטקסטים שונים, וכן דנו בקהילות ובאנשים החווים את הנורמליזציה השנאה באופן פיזי ובאופן מילולי. חובתנו המשותפת היא להבחין כיצד כל אחד ממנהיגי הדת וכיצד הקבוצות הדתיות יכולות לסייע סתור זאת. כנוצרים וכיהודים חובתנו להפגין את ערכינו המשותפים כאשר אנו באים לעסוק בשאלה זו באופן משותף. אישרתי מדש את העובדה שה-WCC וחברי הכנסיות מגנות את ההתקפות על יהודים ועל שטחיהם, ובמהלך הפגישה קיבלנו עדכון לגבי המצב בצרפת.

ש: כיצד נוצרה המשלחת?

טווייט: ראשית, ברצוני להסביר מהו בדיוק ה-IJCIC. לאחר ועידת הוותיקן השנייה, הכנסייה הקתולית הנוצרית חיפשה נציג יהודי לדיאלוג משותף. גופים בינלאומיים כגון הקונגרס היהודי העולמי היו קיימים, אבל הקונגרס היהודי הוא ארגון חילוני, ואילו הוותיקן היה מעוניין לכלול בשיח היבט דתי. מועצת בתי הכנסת של אמריקה נכנסה כאן לתמונה, ובשנת 1970 קיימה פגישה וערכה מזכר הבנה שהוביל ליצירתו של ה-IJCIC. הגוף הזה משתמש באופן מכוון במילה ׳התייעצויות׳ ולא במילה ׳שיח׳, בגלל ההסתייגות של יהודים אורתודקוסים מסויימים לגבי השאלה אם נכון שיהודים ייטלו חלק בשיחות בין-דתיות עם נוצרים. ה-ICJIC כולל שלושה בכירים – הנשיא, סגן הנשיא והאוצר – שתפקידן לתכנן פגישות עם ה-WCC, יחד עם חברי 11 הארגונים האחרים הנוטלים חלק ב-IJCIC. רקע זה מסביר מדוע חברים של משלחת ה- IJCICהם בעיקר מארה״ב, אך יש גם נציגים מאירופה. עם זאת, הם כן מייצגים טווח רחב של דיעות פוליטיות יהודיות, כולל של היהודים האורתודוקסים, היהודים השמרנים והיהודים הרפורמים. ביצירת המשלחת של ה-WCC, ניסיתי להבטיח שתהיה רב-גונית, הן מבחינת המסורת הנוצרית והן מבחינת המקור הגיאוגרפי, על מנת לשקף את טבעו של ה-WCC. היה לי חשוב שהמשלחת של ה-WCC תכלול תמיד נוצרי פלסטיני. בפריז, משלחת ה-WCC כללה מנהיגי כנסיות מארה״ב, המזה״ת וצרפת, כאשר הוד כבודו הארכיבישוף עמנואל מצרפת מייצג את הפטריארכיה האקומנית, הכומר פרנסואה קלויירולי, נשיא הפדרציה של הכנסיות הפרוטסטנטיות, והכומר כריסטיאן קריגר, נשיא ועידת הכנסיות האירופאיות, וכן מומחים ומשאבי אנוש של הסגל. הרב דניאל פוליש, יו״ר ה-IJCIC, ואני כינסנו את הפגישה, והרב נועם מראנס, סגן יו״ר ה-IJCIC וכבודו הארכיבישוף ד״ר ויקן אייקזיאן, חבר הוועד הבכיר של ה-WCC ושליח הכנסייה הארמנית האפוסטולית.

ש: מה התוצאה החשובה ביותר מהפגישה בפריז?

טווייט: הפגישה ההיסטורית הסתיימה במחויבות הדדית והודעה הקוראת להמשך סדיר של התקשרות, למאמצים משותפים ליצירת השינויים שזוהו במפגש, ״ולהיוועד במרווחי זמן סדירים כדי שנוכל לקדם את האחריויות ההדדיות ושל כל אחד מהצדדים בתוך הקהילות שלנו וברחבי העולם.״

״בין הנושאים שבהם דנו במפגש זה היו: צמיחתן של תנועות לאומניות קסנופוביות בחלקים רבים בעולם, חשדנות כלפי הכוונות של קהילות דתיות ושל ארגונים, בעיקר באירופה, הצמיחה המחודשת של אנטישמיות גלויה, שכיחותה של האיסלמופוביה, גישות אנטי-נוצריות חדשות, המשכו הבלתי פתור של הקונפליקט הישראלי-פלסטיני, עוינות כלפי קבוצות מיעוט פגיעות ברחבי העולם, וההרס המזעזע של החברה במקומות רבים ובדרכים שונות,״ נאמר בהודעה. ״אנו מזועזעים בעיקר מההתגברות לאחרונה של מתקפות רצחניות במקומות תפילה במקומות שונים בעולם.״

בשיחות הנוגעות לסכסוך הישראלי-פלסטיני, התקבלה הכרה במתחים המאוד אמיתיים בין עמדת ה-WCC ועמדת ה-IJCIC. ״פגישה זו נערכה תוך הכרה בהתפתחות הן של צורות תקשורת מועילות והן של ההבדלים שמופגנים כלפי הציבור,״ נאמר בהודעה לציבור.

ש: מה עמדת ה-WCC לגבי אנטישמיות?

טווייט: באוגוסט 1948, מספר חודשים בלבד לאחר הכרזת עצמאותה של מדינת ישראל, דוח די משמעותי שכותרתו ״הגישה הנוצרית ליהודים״ ״התקבל בידי האסיפה ושיבחה את הכנסיות על יחסן הרציני ועל נקיטת פעולה הולמת.״ דוח זה כולל את ההכרזה המפורסמת שהרבה פעמים נוהגים לצטט, אשר השפיעה במידה ניכרת על קהילת ה-WCC ובעולם הנוצרי הרחב יותר:

״אנו קוראים לכל הכנסיות שאותן אנו מייצגים לגנות את האנטישמיות, לא משנה מה מקורה, כמשהו שאינו מתקבל בשום פנים ואופן ע״י האמונה הנוצרית. אנטישמיות היא חטא נגד האנושות.״

אנו רואים כבלתי לגיטימי את השימוש במונח ״אנטישמיות״ כדי לתאר את הביקורת הרלוונטית כלפי מדינת ישראל ואת העבודה שאנו עושים לעודד את זכויות האדם של הפלסטינים. הנושא נידון בצורה מקיפה גם בפגישה בפריז.

בסיכום דבריו, אמר טווייט שהסגל שלו ייוועד בספטמבר כדי להמשיך לדון בתוכניות המשותפות. זהו צעד משמעותי וחשוב בשיח.

 

קרא את ההודעה לעיתונות של ה-WCC

קרא את ההודעה לעיתונות של ה-WCC, 28 ביוני, 2019

הוועדה היהודית הבינלאומית להתייעצויות בי-דתיות (IJCIC)