placeholder image

People of all ages wait at the Qalandiya checkpoint, the main connection between the northern West Bank and Jerusalem. All photos: Albin Hillert/WCC

מאת אלבין הילרט*

בשעה 4.45 לפנות בוקר מעבר הגבול בקלנדיה כבר הומה אדם, כאשר אלפי פלסטינים מנסים להיכנס לירושלים בכל יום ויום.

קלנדיה הוא מעבר הגבול הראשי בין החלק הצפוני של הגדה המערבית ובין ירושלים, והמלווים האקומניים, חברי תוכנית הליווי האקומנית בפלסטין ובישראל של מועצת הכנסיות העולמית (EAPPI-WCC) מבקרים בו באופן קבוע בבקרים המוקדמים.

המשימה שלהם היא להוות נוכחות בינלאומית ולהראות סולידריות, להציע תמיכה בסיסית לכל אחד אשר כניסתו מסורבת ולאסוף תיעוד בנוגע למצב במעבר הגבול.

דיווחי המלווים האקומניים מגיעים למערכת האומות המאוחדות, כאשר הם מספקים ניטור תמידי של מצב זכויות האדם בפלסטין ובישראל.

 

חיי הבוקר המוקדמים בתוך הכיבוש

"אם אתה חי בירושלים המזרחית מחוץ לקיר, או ברמאללה לדוגמה, ומקום העבודה שלך הוא בירושלים, אתה צריך להיות במעבר הגבול מוקדם אם אתה רוצה להגיע לעבודה בזמן. לעבור במעבר הגבול יכול לקחת בין שעה לכמה שעות," מסביר אחד מן המלווים האקומניים.

היום יום שני ומעבר קנדליה מלא בגברים בכל הגילאים הנעמדים בתוך על מנת ללכת לעבודה. האנשים עוברים במעבר לסירוגין, כ-20-50 אנשים בו זמנית, כולם תחת השגחה וביקורת של כוחות הביטחון הישראליים.

"ואם משהו קורה כאשר אתה נמצא בשער המסתובב, הכיוון היחיד שאליו אתה יכול ללכת הוא לאחור, אל המקום ממנו הגעת. והדבר לא קל כאשר המקום כל כך צפוף," מוסיף המלווה.

במעבר קנדליה ישנם שלושה שערים מסתובבים, לפני כל אחד מהם ישנו נתיב צר ממתכת העשוי כך שירשה מעבר של אדם אחד בכל פעם. כאשר שער מסתובב נסגר לפתע, האנשים ממהרים, נדחפים ומטפסים על מנת להגיע לשני השערים האחרים.

"אך גם קשה מאוד לדעת מה לחשוב, כאשר הם כל כך רגילים לשיטה הזו כעת," מוסיף המלווה, כאשר הוא חושב על הסיכוי לנורמליזציה של התנאים תחת הכיבוש.

אדם מוכר לחם וביצים בצד הפלסטיני של מעבר הגבול – ארוחת בוקר עבור כמה, חומרים לארוחת הצהריים עבור אחרים.

כאשר השחר מפציע, תריסרי גברים נעמדים לאורך הקיר על מנת להתפלל, כאשר הם מבטאים את אמונתם.

השעה היא 5.18 בבוקר, ובשטח הפתוח ליד מעבר הגבול קבוצה של גברים זזה הצידה לרגע על מנת לכרוע ברך עבור תפילת הפג'ר ('תפילת השחר') לפני המעבר דרך השערים המסתובבים.

מה אנו יכולים ולא יכולים לעשות

"חייתי בארצות הברית ברוב חיי, אך עתה חזרתי הביתה על מנת לתמוך בהורים שלי. הם מזדקנים, אתה יודע," מסביר צעיר פלסטיני.

"אני הולך היום לירושלים לחפש עבודה. יש לי דרכון אמריקאי, אך בגלל שאני גם פלסטיני, הם לא רוצים לתת לי ויזה. לכן אני חייב להיכנס דרך מעבר הגבול עם תעודת מעבר," אומר הצעיר.

המלווים האקומניים מנטרים ומתעדים את המצב במספר רב של מעברי גבול בירושלים ובגדה המערבית, והם מציעים תמיכה בסיסית לכל אחד אשר נמנעת ממנו הכניסה, כאשר הם מבקשים לדעת את הסיבה לסירוב וכאשר הם מספקים את פרטי הקשר עבור אירגונים שונים – בינלאומיים, פלסטיניים וישראליים – אשר יכולים לתת תמיכה מעשית בעת הצורך.

רישיונות העבודה ניתנים בדרך כלל לתקופות קצרות בלבד ולכן יש צורך לחדש אותם לעתים קרובות, ולפעמים ישנם שיבושים בתקשורת בין הרשויות הישראליות ובין הפלסטינים בנוגע לשינוי של התנאים או החוקים עבור המעבר דרך מעברי הגבול, מסביר המלווה האקומני.

בסוף המשמרת שלהם, למרות שהמלווים האקומניים עם הויזות שלהם יכלו לבחור בדרך הקלה יותר, הם נעמדים בתור על מנת לעבור דרך השערים המסתובבים. "אנו עושים זאת על מנת להראות סולידריות, וזוהי גם דרך להבין לפחות קצת יותר טוב את מהות חיי הפלסטינים בכל יום וים," מסביר אחד מהם.

"אני מאמין שהכיבוש לא יסתיים במהרה," אומר מלווה אקומני אחר. "לפני שהיגעתי לכאן, למדתי את זכויות האדם. אך זהו דבר אחד לקרוא וללמוד הרבה בנוגע למצב מסוים, וזה דבר אחר להיות כאן, לדבר עם אנשים, לראות ולהרגיש את המצב בשטח."

"זה חשוב מאוד שהעבודה הזו תמשיך. וזה חשוב שאנשים אשר חושבים להפוך למלווים אקומניים יבינו שאנו לא באים לכאן על מנת לשנות את הכל. אין לנו את הכוח הזה. אך מה שאנו כן יכולים לעשות זה לעזור לשנות את המנטליות ואת המודעות של החברות שלנו בנוגע למצב כאן. ודבר זה יכול להביא לשינוי בטווח הארוך," הוא מסכם.

Early morning business: EAs accompany Bedouin shepherds in Jordan Valley (כתבת WCC מה-7 באוקטובר 2018)

EAs offer protective presence, night as well as day, as Khan al Ahmar faces demolition threat (כתבת WCC מה-4 באוקטובר 2018)

Learn more about the WCC-EAPPI

*אלבין הילרט הוא קצין תקשורת במועצת הכנסיות העלמית