placeholder image

כנסיית המולד, בית לחם. © אלבין הילרט/WCC

תוכנית הליווי האקומנית בפלסטין ובישראל (EAPPI) נוצרה על ידי מועצת הכנסיות העולמית (WCC) בשנת 2002 על בסיס קריאה של ראשי הכנסייה המקומים ליצור נוכחות בינלאומית בארץ. עד עתה, יותר מ-1800 מלווים אקומניים עבדו על מנת ליצור תנאים עבור שלום הוגן.

בעלי ענין, שותפים אקומיניים ועובדי תוכנית הליווי האקומנית בפלסטין ובישראל של מועצת הכנסיות העולמית נאספו באסיפה השנתית המתקיימת בין התאריכים 27-31 מרץ השבוע בז'נבה על מנת לטפח ולחזק שלום הוגן בין פלסטינים לישראלים. בהתקרב יום השנה ה-15 של ה-EAPPI, התוכנית מתחילה ליישם את ממצאי ההערכה האחרונה.

מסע של עשרות שנים אחרי השלום

"למען האמונה הדתית ורווחתם של אנשי פסלטין וישראל" הבישופ מוניב יואנן אמר לקבוצה, "ה-EAPPI וכל ה-WCC צריכים להוות קול נבואי באזור, להוביל בהווה, לזכור את העבר ולחזות עתיד מועיל עבור שלום הוגן עבור פלסטין ועבור ישראל".

יואנן הנו ערבי נוצרי, בישופ בכנסייה האוונגלית הלותרנית בירדן ובארץ הקודש, ונשיא, מאז שנת 2010, של הפדרציה הלותרנית העולמית.

על ידי הדגשת העובדה ש"אנו מחפשים צדק עבור כולם", הוא דחף את המשתתפים להיפתח לצורות חדשות של עדות ותמיכה. "היום הנו היום עבור קאירו חדשים עבור שלום הוגן במזרח התיכון", הוא אמר.

ה-EAPPI הנה היוזמה האקומנית של ה-WWC, שותפות שהתאפשרה על ידי חברי כנסייה ושותפים אקומניים, החלה בשנת 2002 כתגובה לבקשה של ראשי הכנסיות בירושלים.

יותר מ-1800 בוגרים ובוגרות של של התוכנית הנם עדות חייה בכנסיות הבית שלהם לקשיים ולתנאים האכזריים של הכיבוש הרב-דורי.

הליווי הנו תמיכה

בנאומו המרכזי לקבוצה, המזכיר הכללי של ה-WCC, הכומר אולב פיקסה טבית אישר את חשיבות עבודת ה-EAPPI כחלק מכלל המאמץ האקומני. כאשר הוא מתייחס לפסוק יוחנן 17:21 והבקשה המדוברת "יהיו נא כולם אחד", הוא אמר שעבודת ה-WCC היא "לקרוא אחד לשני לאיחוד לטובת העולם, לצדק ולשלום ולשלטון האל".

וכך גם פלסטין וישראל. "ההסמכה שלנו," הוא אמר, "היא לעבוד למען שלום הוגן".

ההקשר של ישראל ופלסטין הופך את מילוי ההסמכה האומנית של ה-EAPPI להתחייבות מורכבת. אם זאת, זוהי יותר מאשר תוכנית, טבית אמר. זוהי "עבודת קודש", שבה האל קורא לנו להיות עושי שלום, לעבוד עם ערכי שלטון האל לצדק ושלום. זוהי איננה רק עבודת ליווי אלא גם חשיפת מיתוסים, אידאולוגיות, ואי הבנות תאולוגיות אשר מתדלקים טינות באזור.

יואנן התווה את המצב המציאותי הישראלי-פלסטיני והורה על כמה כיוונים בהם הכנסייה צריכה לפעול עתה.

בהדגשה על הצורך שיש לכנסיות עצמן לעודד השתתפות מלאה בחייהן ועבודתן, הוא ראה "אנרגיה מחודשת עבור שיתוף פעולה אקומני" לאחר החגיגות האקומניות של הרפורמציה בלונד בסתיו שעבר. הוא קרא להתחייבות לפתרון שתי המדינות, למרות שבתקופה האחרונה ישנה תנועה של התרחקות מפתרון זה בפוליטיקה הישראלית ובקרב האדמיניסטרציה החדשה בארה"ב.

עבודה עבור זכויות אזרחיות שוות עבור כל האנשים במדינות ערב חשובה גם כן, יואנן אמר, כאשר הוא מחדש את התחייבותו להצטרף לשירות בין-דתי ולהשכלה שיכולה להיות תשובת נגד לקיצוניות. "העבודה הבין-דתית שלנו צריכה להיות יותר מדיאלוג," הוא אמר. "אנו צריכים לראות את פני האל אחד בשני".

מערכת אקולוגית של תמיכה

ניסוח של אסטרטגיה משופרת עבבור ה-EAPPI בסביבה התרבותית והפוליטית המורכבת של ישראל ופלסטין היתה דאגה שהועלתה באופן חוזר באסיפה.

טבית ציין שהליווי עצמו הנו צורה חזקה של תמיכה לשלום הוגן. באמצעות נוכחותם, דיווחם, התקשרותם ועדותם, משתתפי ה-EAPPI, עכשיוויים או בעבר, שינו את מוחם וליבם של האנשים ונטו בהם כוח.

הוא התייחס לפגישתו שהתרחשה לאחרונה עם הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס, אשר אמר שהתוכנית מהווה תמיכה עבור אנשיו.

עבור פרנק צ'יקנה, מתווך חדש בוועדת הכנסיות לעניינים בינלאומיים של ה-WCC, עד אישי כל כך איננו ניתן להחלפה על מנת להתייחס לא רק לטראומה של קורבנות הדיכוי והאי-צדק אלא גם לאנשים שהפכו אותם לקורבנות. כאשר הוא מצטט מנסיונו האישי נגד האפרטהייד, הוא ראה צורות מגוונות של תמיכה עבור היוזמות והתוכניות השונות במזרח התיכון, ובכולם הכנסיות הנן המפתח.

לכל אדם, לכל כנסייה, לכל תוכנית יש תפקיד בסיום הכיבוש. אדם פלסטיני בן 48 מבית לחם הסביר את המצב באופן קודר לצ'ינקה והציע לו מידת החשבון הנוצרי ב-50 השנים הבאות:

"נולדתי תחת כיבוש, אני נמצא תחת כיבוש ואמות תחת כיבוש", הוא אמר. "מה ניתן לעשות על מנת לשנות זאת?"

למידע נוסף בנושא תוכנית הליווי האקומנית

קרא לגבי ההערכה האחרונה של עבודת ה-EAPPI

הרשם להיות מתנדב!