placeholder image

Photo: Yusef Daher/WCC

מוסלמים ונוצרים נאספו במסגד אל-אקצה בירושלים ב-27 ביולי. כתף אל כתף למען שלום צודק בארץ הקודש. לאחר קרוב לשבועיים של מתיחות, אלימות ומקרי הרג בירושלים. המפגשים בין ראשי הכנסיות וההנהגה האיסלאמית בתוך מתחם המקדש זכו לתרועות מצד הקהילה גם לאחר שגז מדמיע נורה וקולות של פיצוץ נשמעו מעת לעת. מעברו של פטריארך הכנסייה לשעבר מישל סבא, שהיה אמור לעמוד בראש המשלחת הנוצרית, נשלל בשער האריות, ובמקום זאת הוא שלח את המסר שלו.

בסולידריות עם המוסלמים הפלשתינים, ראשי הכנסיות ביקרו במסגד אל-אקצה, לאחר שהוסרו המחסומים שהוצבו ליד הר הבית (אל-חרם א-שריף) לאחר ששני אנשי משטרה ישראלים נורו למוות ב-14 ביולי סמוך לאחד שערי הכניסה.

ביקורם של ראשי הכנסייה למסגד היה יוזמה של ארגונים נוצריים, כולל קיירוס פלשתין (Kairos Palestine) וסביל (Sabeel), השייכים לקואליציה הלאומית של הארגונים הפלשתינים בפלשתין. התוכנית המקורית הייתה לקיים את התפילות לצד תפילות הערבית של המוסלמים ברחוב הסמוך לשער האריות (שער סטפנוס הקדוש) בימים האחרונים. הנהגת הקהילה ומנהיגי הדת החליטו אז קולקטיבית לקיים את התפילות במקדש אל-אקצה כביטוי משותף לגישה חופשית לאתר הקדוש הזה.

בשם המשלחת המבקרת, הארכיבישוף תיאודוסיוס עטאללה-חנא מהכפר סבסטיה, מן הפטריארכיה היוונית-אורתודוכסית של ירושלים הודה לאלוהים "על חסדו ולקהילה של ירושלים וההנהגה הנוצרית על עמידתם האיתנה," ושיבח אותם "על יום הניצחון הזה של התייצבות עמידה ובלתי אלימה."

המופתי בתורו פנה אל ההמונים ואמר ש"כל מתקפה נגד אל-אקצה או על כנסיית הקבר תצטרך לעמוד מול האחדות של תושבי ירושלים כגוף אחד."

הפטריארך סבא, שכניסתו נאסרה, שלח את המסר הזה, שכלל בין היתר את הדברים הללו: "האתרים הקדושים הם אתרים של תפילה. אין להפוך אותם למקומות של מלחמה... אנשים המתפללים במקומות המקודשים שלהם אינם זקוקים לאנשים אחרים לטפל בבטחונם."

הוא אף כתב: "הם יכולים בעצמם לטפל בבטחונם האישי ובסדר הציבורי בתוך המקומות הקדושים."

סבא המשיך, "נראה שהתקרית במקדש הייתה תקרית מוסלמית-יהודית מבודדת. במציאות, זהו חלק בלתי נפרד מהקונפליקט הישראלי-פלשתיני האינסופי. הו חלק מהכיבוש הצבאי הישראלי במזרח ירושלים ובשטחים הפלשתינים. לכן, התקרית הזו במקדשים הקדושים משמעה שיש צורך דחוף לסיים את המאבק האינסופי בין שני העמים."

סבא סיכם בדברים אלה: "ישראל זקוקה לידידים שיש להם האומץ להציל אותה ולהוביל אותה לשלום צודק ובר-קיימא בירושלים ובאזור כולו. השלום או המלחמה בירושלים הם שלום או מלחמה בעולם כולו."

הכומר ד"ר מיטרי ראהב, נשיא איחוד דיאר (Diyar Consortium), אמר לאחר התפילה: "זהו ערב בלתי נשכח באל-אקצה המפגין את האמונה במקומה של האימפריה והאיחוד הנוצרי-מוסלמי ככלי להתנגדות יצירתית."

WCC מביעים את עמדתם על הגישה הבלתי אלימה המבוססת על אמונה

מזכיר מועצת הכנסיות העולמית ד"ר אולאב פיקס טווייט נתן את ברכתו החמה להתמקדות בכבוד לזכויות הדת ובמסירות המחוזקת לגישה בלתי אלימה המבוססת על אמונה, שהופגנה במהלך המשבר בירושלים במהלך מספר הימים והשבועות האחרונים.

"הבעיות בירושלים אינן יכולות להיפתר באלימות או בדיכוי ובהדרה. ה-WCC מוקיעים כל סוג של אלימות, ותקוותי האמיתית היא שהמצב יירגע תוך נקיטת החלטות חכמה כדי להציל חיים ולהבטיח את חופש הדת שלהם וגישתם למקומות הקדושים בעיר ירושלים", אמר טווייט.

הוא הוסיף, "האירועים שהתרחשו במהלך הימים האחרונים הוכיחו כמה תסכול הצטבר במהלך החודשים והשנים של החיים תחת הכיבוש במשך יותר מ-50 שנה, וזה צריך לסמן לכל ההנהגה הפוליטית עד כמה יש צורך דחוף למאמצים מחודשים כדי לסיים את הכיבוש ולחתור לשלום צודק בירושלים ובארץ הקודש."

טווייט סיכם: "אפילו תחת כיבוש דתי, זכויות יישמרו, וראינו עד כמה המצב יכול להיות מסוכן אם האיזון הרגיש בסטטוס קוו ההיסטורי בירושלים מופר או משתנה. כנוצרים, אנו מתפללים לשלום צודק בירושלים עבור החיים המשותפים הצודקים והשלווים של שלוש הדתות ושני העמים."

WCC מדגיש את הצורך בדו-שיח וגישה פתוחה לתפילה במקומות הקדושים, הודעה לעיתונות של WCC 22 יולי, 2017

WCC מצטרף להנהגת הכנסייה בירושלים בבקשה לגישה חופשית מתמדת לתפילות באתרים הקדושים, הודעה לעיתונות WCC 20 ביולי, 2017

WCC מגנה את המתקפה בירושלים, הודעה לעיתונות WCC 14 ביולי, 2017

WCC עומד בסולידריות עם חברי הכנסיות במזרח התיכון